SAP R/3 Mimarisi

R/3 sistemi nedir?

SAP’de gerçek zamanda (Realtime) 3 ayrı ortamın beraber çalışmasıdır. Bunlar:

1- Sunum Katmanı (Son kullanıcının kullandığı program)

2- Uygulama Katmanı

3- Veri Tabanı Katmanı

R/3 Çalışma Mimarisi

1- Sunum Katmanı (Presentation Layer):

Kullanıcıların sisteme girebildikleri, veri girişi yapabildikleri ve raporları görüntüleyebildikleri katmandır. Kullanıcılar SAP GUI programı veya web tarayıcı üzerinden sisteme giriş yapabilmektedir. Buraya aynı zamanda ön yüz (frond-end) katmanı da denir. Bu katmandan gelen çağrılar ve istekler Uygulama Katmanı (Application Layer) tarafından işlenir.

2- Uygulama Katmanı (Application Layer):

Uygulama Katmanı merkezdeki bir veya daha fazla sunucuda bulunabilir. Dispatcher sayesinde kullanıcılardan gelen istekler uygun işleyicilere (Work Process) dağıtılır. ABAP ile yazılan uygulamalar bu katmanda derlenir, işlenir ve çalıştırılır. Uygulamadaki sorgu ve komutlara göre Veri Tabanı Katmanı’na okuma yazma emirleri gönderir.

3- Veri Tabanı Katmanı (Database Layer):

R/3 sistemindeki tüm verilerin tutulduğu, merkezi veri tabanı sisteminden oluşur. Veri Tabanı Katmanı’nın amacı ABAP uygulamaları tarafından oluşturulan SQL sorgularına ve komutlarına göre verileri veri tabanından çekmek veya veri tabanında saklamaktır. Veri Tabanı ve Uygulama katmanları aynı veya farklı sunucuda olabilir.

Veri Tabanı Katmanı, Veri Tabanı Yönetim Sistemi (Database Management System – DBMS) tarafından yönetilir. SAP’nin HANA adında kendi veri tabanı ürünü mevcuttur ancak Oracle, Microsoft SQL gibi büyük veri tabanları ile de uyumludur. Veri tabanında hem işlemsel veriler, hem R/3 arzu edildiği gibi çalışmasını sağlayan uyarlama verileri, hem de tüm ABAP uygulamalarının kodları bulunur. Uygulamalar ile alakalı tüm bilgiler (programlar, sınıflar, fonksiyonlar, ekranlar…) R/3 Repository denen veri tabanının bir bölümünde tutulur. Buradaki nesneler ABAP Workbench’te kullanılır.

R/3 sisteminin amacı nedir?

Birçok uygulamanın birbirleriyle entegre çalışmasını sağlamaktır. Temel uygulamalar(modüller) şunlardır:

– PP (Production Planning) 

– MM (Materials Management) 

– SD (Sales and Distribution) 

– FI (Financial Accounting) 

– CO (Controlling) 

– AA (Assets Accounting) 

– HCM (Human Chain Management) 

– PM (Plant Maintenance) 

– QM (Quality Management) 

Bu uygulamaların hepsi ABAP kodlaması ile yazılmıştır. Buna göre bir SAP danışmanı herhangi bir geliştirme yapmak isterse önce SAP üzerinde bu geliştirmenin ihtiyacı olan bileşenleri (tablo, yapı) bilmesi gerek. Ayrıca SAP’nin modüllerinin çalışma şekilleri ve mevcut olan programları da bilmek gerekir. Aksi taktirde daha önce SAP’de zaten var olan bir geliştirme için gereksiz yere emek harcanmış olabilir. Her SAP danışmanı kendine bir modül seçer ve bu modül üzerinde uzmanlığını geliştirir. ABAP danışmanı ise modül danışmanından aldığı bilgilerle ya da modül danışmanının hazırladığı fonksiyonel tasarım dokümanları sayesinde geliştirmelerini yapar.

R/3 Menüsü:

Ana menü 3 başlık altında toplanmıştır.

Uygulama Menüsü (Modüller) : Burada modüllerde kullanılan veri girişi ve rapor programları bulunur.

Basis Menüsü (Sistem): Sistem ile ilgili tüm bakım ekranlarının ve izleme raporlarının bulunduğu menüdür.

Geliştirme Menüsü: ABAP geliştirme ve modül bazında uyarlama ekranlarının bulunduğu bölümdür.