SAP S/4 HANA Nedir?

SAP R/3 mimarisini bir önceki blog sayfamızda anlatmıştık. Her ne kadar uygulama ve veri tabanı seviyeleri dağıtılmış şekilde performansı arttırılarak çalıştırılıyor olsa da büyük veri, satır tabanlı ve sabit disk üzerinde çalışan veri tabanının performansını olumsuz yönde etkiliyor. Bu zafiyetten en az etkilenebilmek için programlama esnasında ham verinin mümkün olduğunca uygulama katmanında işlenmesi gerekmekteydi. Hızlı çalışan bir ABAP programı için, kodun veri tabanı katmanı ile mümkün olduğunca az etkileşime girmesi gerekirdi. Ayrıca programın çalıştırma sırasında, index ve hash algoritması kullanımlarından faydalanarak sorgulardan hızlı cevap alınması amaçlanıyordu.

SAP HANA Nedir?

Sabit disk üzerinde çalışan veri tabanı mimarisi ile veri tabanı sunucusunun büyük veri karşısında cevap verme süreleri uzun oluyordu. Bunun üzerine gelişen bellek içi veri tabanı teknolojileri ile beraber 2010 yılında SAP, bellek içi işlem platformu SAP HANA ürününü duyurdu. Yeni bir ürün olmakla beraber mevcut SAP ERP ile de çalışabiliyordu. 2012 yılında SAP BW on HANA ürünü ile büyük veri üzerinden hızlı rapor alınabilmesi amaçlandı. Peşinden SAP Business Suite on HANA ürünü 2013’te duyuruldu. Aynı zamanda SAP HANA Enterprise Cloud ürünü ile bu ürünlerin bulut ortamında kullanılması sağlandı. Böylelikle iş süreçleri hem HANA üzerinde hem de bulut ortamında çalışabilmesi gerçekleşti. 2014 ve sonrasında ise SAP ERP’ye göre basitleştirilmiş bir veri modeli ile önce SAP Simple Finance on HANA ve en son olarak 2015’te SAP S/4 HANA ürünleri piyasaya sunuldu.

SAP S/4 HANA Yol Haritası

SAP HANA Mimarisi

HANA veri tabanı kolon bazlı ve bellek içinde çalışmaktadır. Bilgisayar mimarisinde veri tutabilen temelde 3 donanım bileşeni vardır: Sabit disk, bellek (RAM) ve işlemci ön belleği. Bu donanımların cevap verme süreleri de farklıdır. En hızlı cevap veren işlemci ön belleğidir. İşlemcinin sık kullandığı veri ve uygulamalara en hızlı biçimde ulaşmasını sağlamak üzere tasarlanmıştır ancak belleğe oranla çok düşük kapasiteye sahiptir. En hızlı cevap veren 2. donanım ise bellektir. Gelişen bellek donanımı teknolojisi ile beraber belleğin tutabildiği verinin boyutu terabayt düzeyine ulaştı. Bununla beraber bellek içi veri tabanı mimarisi de gelişti ve ticari anlamda kullanılabilir hale geldi. Sabit disk ise cevap verme süresinin en fazla olduğu donanım bileşenidir ancak bellekler veriyi, elektrik olduğu müddetçe tutabilirlerken sabit diskler veri tutabilmeleri için elektriğe ihtiyaç duymazlar. Bu yüzden bellek için veri tabanı mimarisinde kısa periyotlarda verinin sabit diske yazılması gerekmektedir. Böylece olası güç kesintisi senaryolarında veri kaybı yaşanmaz.

Satır Bazlı / Kolon Bazlı

Kolonlu Veri Depolama

Veri tabanı tablosu geleneksel olarak satırlar ve sütunlar halinde düzenlenmiş iki boyutlu bir veri yapısıdır. Bilgisayar belleği, aksine, doğrusal bir yapı olarak düzenlenmiştir. Bir tablo, satır veya sütun sırasıyla temsil edilebilir. Satır yönelimli (row-oriented) bir veri varlığı, bir tabloyu bir kayıt dizisi olarak saklar. Tersine, sütun depolamada bir sütunun girişleri bitişik bellek konumlarında saklanır. SAP HANA her ikisini de destekler, ancak özellikle sütun sırası depolama için optimize edilmiştir.

Kolon bazlı sıralama yapıldığında genellikle bitişik değerler tekrarlanır. Bu şekilde yüksek verimli sıkıştırma sağlanmasına olanak verir. SAP HANA, çalışma uzunluğu kodlama, küme kodlama ve sözlük kodlama gibi yüksek verimli sıkıştırma yöntemleri kullanır.

Kolonlu veri depolama, çoğu durumda ek dizin yapılarına olan ihtiyacı ortadan kaldırır. Verileri sütunlarda depolamak, işlevsel olarak her sütun için yerleşik bir dizine sahip olmaya benzer. Bellek içi kolon veri deposunun sütun taraması, verinin sıkıştırılmış olmasına rağmen oldukça yüksek performansla okuma işlemlerine izin verir.

SAP HANA için ABAP

SAP R/3 mimarisine karşın SAP HANA mimarisinde ABAP programlarının kendi içindeki işlemleri, uygulama katmanından ziyade veri tabanı katmanında yapıyor olması, programların daha performanslı çalışmasını sağlar. Böylelikle SAP HANA veri tabanının performansı ABAP programına yansımış olur. Bunun için kodlama mantığının da buna göre şekillenmesi gerekir.

Mimarilere göre ABAP işlem katmanları

SAP S/4 HANA Nedir?

Şu ana kadar SAP HANA mimarisini ve onun getirilerini ele aldık. Bu mimari üzerinde koşan SAP’nin ERP modüllerindeki süreçlerinin bütününe ise SAP S/4 (Simple For) HANA deniyor. Burada SAP, R/3’ün devamını ve bir sonraki nesil ERP mimarisini betimlemek için S/4 kısaltmasını kullanmış.

SAP S/4 ile veri tabanı mimarisi ile beraber sunum katmanının da hem görsel hem de işlevsel olarak değişmiştir. Kullanıcılar SAP GUI ekranlarından bağlanmaya devam ederken herhangi bir cihazın web tarayıcısından da kullanıcı dostu ekranlarda SAP sistemine bağlanabilir.

SAP S/4 HANA ile çeşitli modüller bulunmaktadır. Bunlar:

  • SAP S/4HANA Asset Management
  • SAP S/4HANA Cross Capabilities
  • SAP S/4HANA Finance
  • SAP S/4HANA Industries
  • SAP S/4HANA Manufacturing
  • SAP S/4HANA R&D and Engineering
  • SAP S/4HANA Sales
  • SAP S/4HANA Service
  • SAP S/4HANA Sourcing & Procurement
  • SAP S/4HANA Supply Chain